Dit hout mij bezig!

Tijdens mijn traineeship bij De-Klik houdt ik mij bezig met circulaire vraagstukken en dan voornamelijk met de bio-based economie. De bio-based economie is een transitie waarbij groenspul terug wordt gebracht in de keten en zo een cirkel vormt. Een erg belangrijk soort biomassa is hout en ik ben er achter gekomen dat er veel aspecten van hout waar naar gekeken moet worden. Zo moet er gekeken worden naar de verwerking van hout, het hergebruiken van hout, de CO2 uitstoot en herstel. Maar voordat ik verder in detail ga denk ik dat het belangrijk is om een paar feiten op een rijtje te zetten. Bossen zijn een belangrijk onderdeel van de natuur van nederland en 10% van Nederland bestaat uit bossen. In de grafiek hieronder uit het bosinventarisatie rapport van probos en de universiteit van wageningen blijkt hoe het bos is verdeeld in Nederland.

De meeste bossen worden dus beheerd maar er is ook een klein percentage wat niet beheerd wordt. Los van de bossen staan er ook bomen langs de wegen en in parken, in de grafiek hieronder uit hetzelfde rapport valt te zien hoe deze verdeeld zijn.

Uit deze bossen en bomen wordt hout gehaald, 10% van ons totale hout behoefte in Nederland komt uit de Nederlandse bossen de rest wordt geïmporteerd uit scandinavië en midden Europa.
Zoals bij iedereen wel bekend is zijn bossen van groot belang voor het opslaan van CO2. Als een boom gekapt wordt blijft het hout van die boom nog altijd CO2 vasthouden. Hierdoor is hout in principe CO2 neutraal en is het daardoor een erg duurzaam bouwmateriaal mits het hout uit bossen komt die duurzaam worden beheerd. Bij duurzaam gekapt hout uit duurzame bossen is er rekening gehouden met de hoeveelheid CO2 opnamen van de bomen en het groeiprocess van nieuwe bomen. Verschillende houtsoorten nemen verschillende hoeveelheden CO2 op. Via een online rekentool van de NBVT (nationale branchevereniging van de timmerindustrie) is het mogelijk om de hoeveelheid CO2 emissies en opnames per houtsoort te berekenen en deze houtsoort vervolgens te vergelijken met andere bouwmaterialen. Hieronder is een voorbeeld van een bepaald soort hout te zien.

Bij de biobased economie en bij alle soorten biomassa is de cascadering zeer belangrijk, daarom dus ook bij hout. Cascadering houdt in dat er altijd wordt gekozen voor een zo hoogwaardige toepassing van een bepaald soort biomassa. Bij hout de hoogwaardige toepassingen bouwmaterialen omdat zo CO2 wordt opgeslagen en laagwaardige toepassingen hout voor bio-energie. Dit houdt in dat er voor de cascadering van hout enkel alleen resten waarvan geen bouwplaten meer kunnen worden geperst worden gebruikt als biobrandstof of bio-energie. Dit betekent dus niet dat biobrandstof en bio-energie niet duurzaam zijn, dat zijn ze wel mits er hout wordt gebruikt waar geen andere toepassing meer voor is. Het gevaar zit hem hier in het feit dat met de toename van bio-energie installaties de vraag naar biomassa dusdanig zal stijgen dat het gaat concurreren met de hoogwaardige toepassingen van hout.
Tegenwoordig door bepaalde behandelingen van hout krijgt hout een zeer lange levensduur wanneer het wordt gebruikt voor de bouw. Dit betekend dat doormiddel van deze behandeling hout als bouwmateriaal een net zo lange levensduur heeft als andere bouwmaterialen. Het verschil met andere bouwmaterialen is de duurzaamheid hout.
Ik wil deze informerende tekst dus eindigen met een conclusie. Zolang we zorgen dat wij hout gebruiken voor de juiste toepassingen van de cascadering piramide en hout uit duurzaam beheerde bossen gebruiken is hout een zeer duurzaam materiaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *